Hoppa till sidans innehåll

Ösbysamarbete


Västmanlands Naturbruksgymnasium, Ösby

På dagtid under vardagar kommer elever från Naturbruksgymnasiet till Sorf för att rida. Undervisningen bedrivs av Ösbys egna hästlärare (Åsa Hägglund och Marie Karlsson),  samt övriga ridlärare från Sorf.

Mer info om Ösby hittas på hemsidan www.osby.sala.se

Västmanlands Naturbruksgymnasium  bedriver sin verksamhet på gården Ösby utanför Sala.  Här finns  fyra valbara inriktningar. Du kan välja mellan häst, djurvård, jordbruk eller skog. Dessutom kan man kombinera sin inriktning med att läsa naturvetenskapliga ämnen för att få en bred behörighet till högskola.

 

Om du väljer hästinriktningen, med eller utan naturvetenskapliga ämnen, får du en god hästutbildning som innehåller både ridning och travkörning. Många elever tycker att det är roligt att få prova på saker som   man inte gjort förut! Det ingår dessutom teoretiska hästlektioner, framförallt för dig som inte väljer att läsa naturvetenskapliga ämnen.

I årskurs två specialiserar man sin hästutbildning mot profil ridning eller trav, och  får då fördjupade kunskaper.

 

 

Profil ridning

Profil ridning ger dig fler timmar i sadeln! Eleverna delas in i mindre grupper och varje elev sätter upp individuella mål för sin ridutveckling. Ridlektionerna innehåller dressyr, markarbete och hoppning. Du får ex. befästa en korrekt sits, rida dressyrprogram, prova på kadrilj, tempoträning, hoppa gymnastikövningar och banor! Ridutbildningen sker på välutbildade och trygga hästar av ridskoletyp. Eftersom du efter gymnasiet ska ha möjlighet att klara av att ta hästskötarexamen så ingår även utbildning i ex. longering, bandagering, dekorativ hästvård m.m. m.m.

 

Profil trav


Travprofilen ger dig möjlighet att jobba i ett travstall efter studenten! Du får lära sig mycket om hur en travhäst ska tränas, fodras och skötas om för att bli så bra som möjligt.  Du kommer att köra snabbjobb på rundbana, rakbana eller på skogsvägar samt att prova på monté.

Skolan har ett flertal hästar  och ponnyer som startar i travlopp, så du får dessutom följa med på tävlingsdagar som hästskötare eller kusk.  Om du är intresserad av att ta en B-tränarlicens eller en ponnytravlicens så finns det möjlighet till det!

 

 

Arbetsplatsförlagd praktik

Hästinriktningen innehåller 15 veckors praktik, som är fördelade under 3 läsår.

I årskurs 1 är eleven ute på 2 veckors hästskötarpraktik samt 2 veckors höskörd. I årskurs 2 får eleven tillbringa 4 veckor på ett stuteri och i årskurs 3 ingår 6 veckors hästträningspraktik. Då är man hos en tävlingsryttare/unghästutbildare respektive travtränare.

Det finns möjlighet att förlägga vissa praktikveckor utomlands. För tillfället har skolan samarbete med en skola i Frankrike.

 

Individuella val

I naturbruksprogrammet finns det ytrymme för 300 timmar individuella val. Du kan ex. läsa B-kurser i flera kärnämnen eller utöka dina hästtimmar med ex. hovvård, hästsjukvård, träning av ryttare eller ponnytravlicens. Om du väljer naturvetenskaplig inriktning så består  automatiskt dessa timmar av sådana ämnen.

 

Internat

Skolan har ett eget intenat. Här kan elever i de första årskurserna bo. Vid internatet finns 7 st elevhem med ett hundratal bäddar fördelade på enkel– och dubbelrum.

Uppdaterad: 20 MAR 2014 17:04 Skribent: Berit Lundqvist

 

Ta täten med oss!
Som sponsor gör du skillnad.
Läs mer om vad det innebär att vara sponsor här.

Postadress:
Salaortens RF - Ridsport
Vallby Ryttargård 100
73391 Sala

Kontakt:
Tel: 022410564
Fax: 022417450
E-post: This is a mailto link

Se all info