Hoppa till sidans innehåll

Hoppspecial inriktningar


På SORF har vi två inriktningar på våra hoppspecialer som är träningsinriktad och tävlingsinriktad hoppspecial. Dessa två grupper inriktar sig även till dig som har egen häst. Här kan du läsa om gruppernas syfte, fokus och förväntningar. 

 

Träningsinriktad hoppspec

Gruppens syfte:

En träningsgrupp för elever som vill satsa på sin egen utveckling inom markarbete och hoppning där eleven får coaching, kunskap inom hoppdisciplinen och en personlig utvecklingsplan för sin träningssatsning. Gruppens syfte är också att bidra till gemenskap, glädje och sammanhållning mellan elever i den vardagliga träningen och ridutbildningen med ”SORFanda”. Gruppen vänder sig till både privata ryttare och ridskoleelever.

Gruppens inriktning/fokus:

I början av varje ny termin gör eleven gör en utvecklingsplan tillsammans med ridlärare.

Gruppens upplägg är att ha en röd tråd i övningar & upplägg inom markarbetet och hoppningen där huvudfokus är att eleven ska utveckla sin ridning inom hoppningen. Hopputbildningen fokuserar på inverkansridningen genom olika typer av hästar och övningar. Dessa övningar kan byggas på med olika svårighetsgrader för att utveckla vidare sin ridkänsla & tajming av hjälper samt teknikutveckling med linjer och distanser mm.  Hopputbildningen fokuserar på hoppningens 5 ledord, balans, tempo, linje, rytm och distans. Dessa ord fokuseras i olika perioder tillsammans med att alltid ha ryttarens sits & position som utgångspunkt.

Eleven rider samma häst under längre period men rider givetvis andra hästar för att utveckla sin ridning.

Förutsättningar/förväntningar hos elev:

-          Har under ordinarie lektioner byggt en stadig grund i sin grundutbildning i hoppningen. (Ridlärare avgör när det är lämpligt att kunna rida i hoppspecial då övningar byggs på från sin grundutbildning)

-          Utöver tävlingsgruppen ska eleven rida i övrig ordinarie ridgrupp/dressyrspecial för att utveckla sin grundridning inom dressyr, eftersom det är en viktig grund att ha med sig inverkansridning och grundsits inom hoppningen.

-          Ekonomisk aspekt för att rida i två grupper.

-          För privatryttare är det inte obligatoriskt med 2 ridgrupper men vi rekommenderar att rida extra dressyr/markarbetslektioner vid sidan av hoppgruppen för att utveckla sin inverkansridning.

 

Tävlingsinriktad hoppspec

Gruppens syfte:

En tävlingsgrupp för elever som vill satsa på sin egen utveckling som tävlingsryttare, eleven får coaching, kunskap och en personlig utvecklingsplan för sin tävlingssatsning. Gruppen inriktas både till de elever som ännu inte har tävlat på externa tävlingar och till de som har tävlat sedan tidigare. Målet för ekipaget är att starta lag i aktuell division.
Gruppens syfte är att bidra till bra teamkänsla, gemenskap, glädje, vara bra förebilder på tävling samt bidra till god sammanhållning mellan tävlingsryttare i den vardagliga träningen. Gruppen vänder sig till både privata ryttare och ridskoleelever.  

Gruppens inriktning/fokus:

I början av terminen gör eleven en utvecklingsplan och när eleven är redo för tävling enligt samtycke, (elev – ridlärare) tas en tävlingsplan fram med ridlärare.

Gruppens upplägg är att ha olika fokusområden i övningar & upplägg inom markarbetet och hoppningen samt perioder med förberedelse inför tävling. Perioderna kan t.ex. fokuseras på banhoppningstänk, olika linjer/distanser, rytm, teknik/språngkurva för hästen och följsamhet och position för ryttaren. Fokusområden kan då vara under en 4 -6 veckors period för att just lägga extra fokus och utveckling inom det området.

Eleven rider samma häst under längre period men rider givetvis andra hästar för att utveckla sin ridning.

Målet är att rida lag i div. 3 på både ponny och häst för de som inte tävlat tidigare. Har eleven kommit längre sätter ridlärare och elev en aktuell plan med ekipagets tävlingstermin.

Under året kommer det att erbjudas intensivkurser för att kunna träna lite extra och även få in de teoretiska delarna till eleverna. Dessa kurser tillkommer med en kostnad av 550 kr och är endast öppen för specialgrupper.

Förutsättningar/förväntningar hos elev:

-          Eleven har varit med flertalet gånger under klubbtävlingar då det är ett första steg för att skaffa sig mer kunskap och erfarenheter hur det går till under tävling. Även fortsättningsvis är ryttaren med vid varje klubbhoppningstillfälle som ges för att fortsätta utveckla sin tävlingsridning.

-          Eleven har möjlighet att göra en egen ekonomisk satsning för tävlingsstarter och resor.
 

-          Har grönt kort samt ansvarar själv för att uppdatera sig på TR inför varje nytt tävlingsår – (kan göras en plan att tas under terminen)

-          Löser licens för SORF

-          Ordnar med transport och chaufför till respektive tävling samt medhjälpare.

-          Lägga ner extra tid på att engagera sig vid våra LOK/REG hopptävlingar vi har under året för att utveckla sin kunskap för att vara tävlingsryttare, funktionär, bra sportmanship och arbetet kring att arrangera tävlingar. I detta ingår förberedelser både före, under och efter tävlingarna, detta ger en helhetsbild kring tävlandet och att vara aktiv tävlingsryttare.

-          Utöver tävlingsgruppen ska eleven rida i övrig ordinarie ridgrupp/dressyrspecial för att utveckla sin grundridning inom dressyr, då det är en viktig grund att ha med sig inverkansridning och grundsits inom hoppningen.

-          För privatryttare är det inte obligatoriskt med 2 ridgrupper men vi rekommenderar att rida extra dressyr/markarbetslektioner vid sidan av hoppgruppen för att utveckla sin inverkansridning

-          Ridskoleeleven ska vara skötare på häst på SORF samt visa ett stort intresse för hästens välmående samt vara med och fördjupa sig i sina hästkunskaper på de teoretiska kurser som erbjuds.

Val av tävlingar:

-          Under höstterminen fokuseras tävlingar på inomhus alt om någon lämplig tävling hittas under tidigare höst (vanligtvis är den utomhus då).

-          Under våren fokuseras tävlingar på någon start inomhus och därefter tävlingar utomhus.

-          Klasser stäms alltid av i samråd med ridlärare inför aktuell tävling

-          Ridlärare är med om vi anser att det extra stödet behövs, då betalar eleven 300 kr/ h + ev. reseersättning.

-          Målet i första hand är att kunna tävla lag i div. 3 på både ponny och häst.

Uppdaterad: 05 FEB 2020 21:53 Skribent: Erika Nilsson
E-post: Adressen Gömd

 

Följ oss gärna på Facebook

 

Postadress:
Salaortens RF - Ridsport
Vallby Ryttargård 100
73391 Sala

Kontakt:
Tel: 022410564
Fax: 022417450
E-post: This is a mailto link

Se all info