Hoppa till sidans innehåll

Utbildningsnivå hästis och förberedande


Hästis  4-6 år               

Vill ditt barn lära känna hästen!
Detta är en bra start för den som vill komma i kontakt med våra fyrbenta vänner. Här kommer barnen att få lära sig hur man handskas med hästar på ett vettigt och säkert sätt. De får lära sig hur man går in till hästen, borstar, sadlar, prova rida och mycket mera. Hästis är en gång i veckan under tio veckor. Ingen förkunskap krävs.

Vi använder oss bl.a. av MiniGnägg, som är ett lekfullt teorimaterial för barn. Vi jobbar oss igenom häftet teoretiskt och varvar detta med praktiska övningar. De får sedan efter kursens slut ta med sig sin egen "bok" hem.

Vi jobbar även efter barnmärkena vita hästen och gula hästen.

Vita Hästen:
Att kunna gå in till hästen på rätt sätt
Att kunna förbereda hästen för ridning (borstning och kratsa hovarna)
Att kunna beskriva fem regler som gäller i ett stall

Gula Hästen:
Att kunna leda hästen i skritt, vända korrekt och leda hästen tillbaka till startpunkten. 
Att kunna beskriva vilken utrustning hästen behöver vid ridning och vad sakerna heter
Att kunna ta av och sätta på en grimma

Mål Hästis

Ha roligt tillsammans och med hästarna, introducera ridning blandat med lekar, teori och praktik i stallet, där barnen får vara med och prova. Balans och säkerhet kring hästarna. Föräldrar med och assisterar med det som behövs. Skapa en bra gruppdynamik genom att de blir så självständiga som möjligt inom de teoretiska områdena.

Hästis 1 (10 ggr)

Introducera häst- och stallvård, prova på olika moment. Lekar och övningar, prova på att rida. Arbeta utifrån boken MiniGnägg. Ta märke Vita Hästen.

Hästis 2 (resterande termin)

Fortfarande mycket teori och lek, men varvar in lite mer sitsträning (balans) på lina samt ridning. Lära sig enklare ridvägar, upp-och avsittning, leda hästen, utrustning. Ta märke Gula Hästen.

Hästis 3 (1 termin)

Två gånger teori följt av två gånger förberedelse inför ridlektion med ridning. Balansövningar, uteritter, barbacka, lekar till häst – öva balans och koordination.

Hästis 4 (1 termin)

Samma upplägg med två gånger av varje men eftersom de är snabbare att göra i ordning hästarna så blir det mer ridtid. Öva ridvägar, prova trav. Göra allt de når att göra själva.

Efter Hästis 4 övergår gruppen till Förberedande ridgrupp.  

Vi på Sorf anser att elevernas utbildning främjas och går fortare framåt om de från början arbetar mot goda teoretiska kunskaper och bra kroppskontroll och balans. Vi lägger stor vikt vid bra gruppsammanhållning för att barnen ska känna sig trygga, vi ser också till varje individ och dennes utveckling där vi anpassar undervisningen på bästa sätt. Ridlärare, föräldrar och barn arbetar tillsammans med gemenskap, glädje, kunskap, trygghet och utveckling.
Förberedande från 6 år 

Från det året barnet fyller 6 år är ni välkomna att börja på förberedande ridning hos oss.


Förberedande är indelat i två steg. Steg ett är på 10 gånger och är det första man förbinder sig till. Om man vill fortsätta efter steg 1 så rullar steg 2 vidare direkt veckan efter med samma dag och samma tid terminsvis.


På förberedande nivå är det teori var tredje gång, och övriga pass förberedelse inför ridlektion och ridning. Barnen får lära sig grunderna om hästen, hanteringen, skötsel och ridning. I ridningen tränar vi mycket på balans och att barnen ska få självförtroende samt känna sig trygga. Vid ridning ska en ledare finnas med till barnet för hjälp.


Även om du som förälder är helt okunnig på häst så får du lära sig under terminens gång hur man hanterar hästarna och hur du och ditt barn ska ha roligt och känna er trygga i stallet.

Mål Förberedande

Utveckla hästintresset, balansen och säkerhetstänket kring och med hästarna både i stall och vid ridning. Förälder som är med assisterar mindre och mindre efter hand.  Kursen anpassas utifrån om de har gått Hästis innan, samt ålder/utvecklingshastighet.

Omgång 1 (10 ggr)

Grundläggande hästhantering, hästvård och ridning (på bana och ev uteritt beroende på säsong). De tre första gångerna varvas teori och praktik i stallet, där förberedelse inför ridning är fokus. Från gång fyra övergår det till teori var tredje gång (visitering, utrustning, ridvägar mm.) och förberedelse inför ridlektion samt ridning övriga två gånger. Stallregler, borstning, göra i ordning hästen före och efter ridning, enklare övningar utan stigbyglar i skritt och efterhand trav, bygga upp balans och säkerhet i sadeln och på marken. Klara av så mycket som möjligt själva, beroende på ålder/längd. Ta märke Vita Hästen.

Omgång 2 (caresterande termin)

Fortsättning som omgång 1 med teori var tredje gång, beroende på utveckling/säkerhet med hästarna. Bli snabbare i stallet = mer ridtid. Bli mer självständiga, börja rida själva/förälder bredvid men ej fastknäppt grimskaft i skritt (anpassas individuellt samt efter häst. Ta märke Gula Hästen.

Omgång 3 (1 termin)

Teori var fjärde gång. Med målet att sitta i balans med bägge händer fria och kunna styra en enklare bana i skritt och trav, därefter introduceras stigbyglar, korta pass då och då. Lätt sits introduceras först, därefter lättridning, ev rida över bommar i skritt. För de yngre eleverna introduceras ev. stigbyglar även om ledare finns med bredvid. Göra det mesta själv vid uppsittning. Sitsträning på lina varvas in för ytterligare balans och följsamhet. Ta märke Brons Hästen. 

Omgång 4 (1 termin)

Teori var fjärde gång. Introducera markarbete. Introducera lättridning med och utan stigbyglar. Mer eller mindre självständiga i stallet, även mer självständiga vid ridning. Bra koll på ridvägar, hur man möts etc. Under denna omgång provar eleverna galopp under lina för att känna balansen under ytterligare en gångart/momentTa märke Silver Hästen.

Omgång 5 (anpassas)

Teori var femte gång. Blir nivå 1 under omgången - självständiga i stall, vid uppsittning och ridning. Alla rider självständigt i skritt och trav, kan hålla igång i trav alla samtidigt, träna på de olika sitsarna med och utan stigbyglar. Eleverna är självständiga inne på banan med uppsittningen. Här introduceras vår hästlista inför upprop. 

 

Följ oss gärna på Facebook

 

Postadress:
Salaortens RF - Ridsport
Vallby Ryttargård 100
73391 Sala

Kontakt:
Tel: 022410564
Fax: 022417450
E-post: This is a mailto link

Se all info