Hoppa till sidans innehåll

Utvecklingsstallet


Utvecklingsstallet

Salaortens Ryttarförening

 

Värdegrund och vision
Gemenskap, utveckling, trygghet, glädje och kunskap är SORF´s värdegrund och de är något som genomsyrar hela vår anläggning och verksamhet. Det finns även en vision som lyder – ”Vi tar täten” och det är en vision som håller alla gränser öppna till förbättring och utveckling inom hästhållning hos oss. Utvecklingsstallet ligger i spets av SORF visionen, det finns stora möjligheter att utveckla, vara delaktig, prova olika nya rutiner, vara uppdaterad på forskning med mera som vi sedan tar in i föreningen.

 

Varför ska du stå på SORF
SORF har ett modernt helhetstänk kring hästhållningen på anläggningen där utbildad personal finns på plats både dag och kvällstid varje vecka och de är delaktiga i utvecklingsstallets uppstallade hästar för att tillsammans med ägarna ge dem de bästa förutsättningarna för välmående och välfärd. Personalen har en SORF-anda där de ser till alla hästarnas behov och möjlighet till utveckling och agerar om något oförutsett skulle hända.

 

SORF är sedan några år tillbaka en kvalitetsmärkt ridskola, vi är den enda Ridskolan i Västmanland som har kvalitetsmärkningen. Under 2020 har vi även blivit Kvalitetsmärkt hästverksamhet som är ytterligare en certifiering för god hästhållning.

https://www.sorf.nu/Ridverksamhet/kvalitetsmarkta/

 

I utvecklingsstallet är alla välkomna oavsett nivå, för dig och som familj finns det många fördelar med att stå på vår anläggning:

 

För er som precis köpt egen häst
Här har ni stöd och hjälp av personalen från morgon till kväll där vi hjälper till med all från utrustning och foder till träning. En trygghet för personer som inte har så mycket egna kunskaper där ni får vara en del av gemenskapen på SORF där både träning och tävlingsmöjligheter finns på anläggningen.

 

Träning & tävlingsryttare
För dig som vill ha hästen på lösdrift samt ha bra tränings/ tävlingsmöjligheter. På anläggningen finns utbildade ridlärare samt tränare, där det finns både ridhus samt flera utebanor och uterittsmöjligheter. Det bedrivs tävlingsverksamhet inom grenarna dressyr, hoppning, voltige samt körning, som bedrivs med ideellt engagemang av våra kommittéer.

 

Uppstallning
Alla hästar på SORF går på lösdrift, utvecklingsstallets hästar har förutom ligghallen tillgång till en egen box samt stall för skötsel. Det finns många fördelar med lösdrift åt hästar, bl.a.

 

  • Naturligare för hästarna att leva ute på stora ytor, välbefinnande.
  • Flockbeteende gynnas och hästar mår bra av regelbunden rörelse dygnet runt.
  • Blir ofta mer harmoniska och jämna i temperamentet.
  • Eventuella olater som beror på tristess, såsom krubbitning, vävning och liknande försvinner oftast när hästen hela tiden går ute och håller sig sysselsatt.
  • Mer lättarbetat för hästägaren.
  • Forskning visar på mindre skador p.g.a. förslitning såsom kotledsinflammationer m.m.

 

Lösdriften på SORF är uppdelad med en hage för valacker och en för ston där båda har nybyggd ligghall med halm som bädd under höst, vinter och vår. Under sommarperioden finns möjlighet till gräshagar för att hästarna ska få lite omväxling samt ha gräs att pilla med. Men det huvudsakliga grovfodret året om är hösilage, så det är enkelt att hålla tränings och tävlingskondition under sommaren då man fortsätter följa sin foderstat. Stallet är ett kallstall, med god ventilation där sadelkammaren rustades år 2018. Utöver detta så finns det tillgång till spolspilta, tvättrum, torkrum, omklädningsrum med dusch och toaletter. Ekonomidelarna så som café, omklädning m.m. rustades 2019 till moderna och ljusa utrymmen med bra trivsel och stora möjligheter till gemenskap.

 

Personlig utvecklingsplan
I den personliga utvecklingsplanen som ingår i uppstallningen så diskuteras vi fram ett mål dit du vill komma med din häst och sedan skapas en utvecklingsplan med träningar för er som ekipage eller vad ni enskilt behöver. Planen kan innehålla olika typer av övningar för att utvecklas, men den kan även innehålla hjälp med andra saker såsom utrustning, hantering, lastning med mera. Vi ger en helhetsplan för dig och din häst så att ni på ett tryggt och säkert sätt tar er till era mål med ett långsiktigt hållbarhetstänk. Regelbunden uppföljning sker.

 

För oss på SORF är glädje och gemenskap viktigt – kom och utvecklas tillsammans med oss!

 

Salaortens Ryttarförening (SORF)
Telefon: 0224-105 64
E-post: This is a mailto link

Uppdaterad: 13 SEP 2017 14:58 Skribent: Ida Holmér

 

Följ oss gärna på Facebook

 

Postadress:
Salaortens RF - Ridsport
Vallby Ryttargård 100
73391 Sala

Kontakt:
Tel: 022410564
Fax: 022417450
E-post: This is a mailto link

Se all info