Hoppa till sidans innehåll

Projekt 2019


Sitt upp! För barns framtid!

 

     

  

 

Bakgrund

Alla barn har rätt till en trygg barndom, fri från våld och övergrepp. Många barn växer upp med kränkningar, övergrepp och rädsla i sin vardag. De flesta av övergreppen görs av vuxna i barnets närhet, många i hemmet där barnet ska känna mest trygghet.

Den psykiska ohälsan, som ofta beror på mobbning, övergrepp eller dåliga förhållanden hemma med tex missbruk är något som ökar i Sverige idag. Detta gör att självskadebeteenden och droger ökar bland barn och ungdomar, ett av fem barn i Sverige blir utsatt för sexuella övergrepp. Genom att rusta barn med kunskaper om deras rättigheter och ge vuxna kunskaper om dessa ämnen så kan vi bidra till att förebygga dessa övergrepp att inträffa.

Vi ser en möjlighet för oss i föreningen att göra skillnad och agera för barns rätt i samhället. Vi vill skapa en trygg miljö i stallet för barn och ungdomar där vi kan ge dem stöd och vägledning om de råkat ut för något. Vi är förebilder, kontaktpersoner och de som skapar ett öppet och tryggt klimat.

Med detta projekt skapas en möjlighet för vuxna att sitta upp för barn och ungdomar genom att delta i vår ledarskapsutbildning och bli en skyddsängel. Alla kan göra något, våga prata, våga se – agera om något är fel.

Med detta projekt ger vi ledarna en grund att stå på för hur vi i föreningen hanterar dessa tuffa ämnen som lätt tystas ned, vi lyfter dem till diskussion. Med hjälp av föreläsare och andra aktiviteter får vi en bra miljö nära barnen så vi på ett naturligt sätt kan prata. Starka individer som vågar stå upp för sig själva och andra, är något vi vill uppnå med projektet, våra ryttare blir förebilder för andra människor.

Vår värdegrund utvecklas och växer fram med detta arbete, en tydlig kultur kring vad som är rätt och fel, vad är barns rätt i samhället samt en möjlighet för dem som vill, att göra skillnad, betyda något och hjälpa personer som har det tufft.

Syfte

Skapa en trygg och meningsfull tillvara för barn och ungdomar, där de med ansvar och engagemang växer som förebilder i föreningen.

Mål

Skapa en ledarutbildning i föreningen med fokus på bra förebilder, hur möter och hanterar vi misstanke om övergrepp. Skapa en trygg och öppenmiljö för barn och ungdomar där de ha någon att vända sig till.

Genomförande

Projektet kommer innehålla två delar, ledarutbildning samt temamånader.

 

Ledarutbildning
För att skapa en trygg miljö med öppet klimat så är det viktigt att vi ledare har en samsyn på värdegrunden i föreningen samt vad vi kan göra för att skapa en bra miljö och vara stöd samt förebilder för barn och unga. Därför börjar vi med en helg med föreningens värdegrund, människosyn samt målet med utbildningen och projektet. Under helgen bjuder vi in föreläsare för att skapa tanke och få utbildning i hur verkligheten ser ut i samhället idag med psykisk ohälsa, mobbning och övergrepp. Vad kan vi göra, hur ser vi varningssignaler samt hur vi skapar en trygg miljö.

Vi lyfter även hur vi hjälpa barnen med att få en bra självkänsla/ självförtroende och växa i föreningen.

I utbildningen ingår även att delta på föreläsningarna som kommer erbjudas under temamånaderna, till dem kommer de att få några påståenden och frågor som de ska skicka in till personalen för sammanställning. Denna sammanställning kommer att tas upp på utvärderingen då vi avslutar med diskussioner runt dessa samt ser att det stämmer in på vår värdegrund.

Skyddsänglar
Till ledarutbildningen bjuder vi även in föräldrar som är intresserade av att bli skyddsänglar, detta innebär att de är tillgängliga på eftermiddagar och kvällar på anläggningen. De är en  person som känner av läget, ser signaler och kan vara et stöd för barnen. De är viktigt att de deltar på utbildningen så d har samma värdegrund som övriga ledare samt att de vet var de ska vända sig om något inträffar.

Temamånader
Den andra delen är föreläsningar och aktiviteter i dessa ämnen för alla föreningens medlemmar.

Ungdomssektionens styrelse kommer att vara en stor del av projektet, även de kommer att anordna aktiviteter i dessa ämnen på ett lekfullt och lättsamt sätt. De är barnens förebilder och det är viktigt att US vet hur de ska agera i olika situationer samt hur de kan stötta och hjälpa barnen samt sig själva.

Upplägget är:

Februari  - Mobbning
23/2 Föreläsning – Malin Watson från Let’s dance.
Aktivitet för barn och unga med US – Allas lika värde!

Mars
12/3 Föreläsning Jonatan Hedström, NHL proffs – Ätstörningar
Workshop – för ledarna, lyfta upp påståenden och frågor från föreläsningen. – Vad kan vi göra?!

April – Övergrepp
16/4 Föreläsare från ”tre ska bli noll”, Erik Grönberg
Aktivitet för barn och unga med US– Stopp min kropp!

Maj
Workshop – för ledarna, lyfta upp påståenden och frågor från föreläsningen. – Vad kan vi göra?!

Juni - Psykisk ohälsa.
Föreläsning – Psykisk ohälsa bland unga
Aktivitet för barn och unga med US – Kost och hälsa.

Augusti– Förebilder
Föreläsning
Aktivitet för barn och unga med US – Hejskola!

September
Workshop – för ledarna, lyfta upp påståenden och frågor från föreläsningen. – Vad kan vi göra?!

Oktober– Bra kompis
Föreläsning Lillis, Schysst framtid
US - Vad är en bra kompis, hur bemöter vi varandra. Hur kan vi stötta varandra?

November – Starka tillsammans!
Teambuilding kväll – utvärdering, sammanfattning. Värdegrund. Arbete framåt.

Uppdaterad: 02 MAR 2019 16:16 Skribent: Ida Nummelin Dalberg
E-post: Adressen Gömd

 

Följ oss gärna på Facebook

 

Postadress:
Salaortens RF - Ridsport
Vallby Ryttargård 100
73391 Sala

Kontakt:
Tel: 022410564
Fax: 022417450
E-post: This is a mailto link

Se all info